La scoala

Romania a urcat pe podiumul european

Epidemia obezitatii face Romania sa poarte XXL. Nu ne mandrim cu acest fapt, insa reprezinta o realitate crunta: Romania ocupa locul 3 in Europa in ceea ce priveste obezitatea infantila, astfel incat 10% din copii sufera de aceasta boala.
 

COPIL SANATOS LA LICEUL „EUGEN PORA

Pe parcursul a 3 zile, echipa medicala Copil Sanatos a desfasurat campania de screening la liceul „Eugen Pora”. Din totalul de 620 de elevi, au fost masurati si cantariti 510 elevi.
In ceea ce priveste invatamantul primar, 182 de elevi au luat parte la aceeasta campanie.
Dintre acestia, conform IMC-ului, 40% au identificati cu suprapondere si obezitate, adica 75 de elevi, dintre care 45% sunt fete si 55% baieti.
Din invatamantul gimnazial au fost masurati si cantariti 176 de elevi, dintre care 30% au identificati cu suprapondere si obezitate, adica 52 de elevi: 49% fete si 51% baieti.
Cu cat varsta copiilor creste, cu atat observam o mai mare atentie acordata marimii si formei corpului. In invatamantul liceal, din 152 de elevi, „doar” 15% sufera de suprapondere si obezitate. Spre deosebire de celelalte cicluri de invatamant, procentul fetelor este mai mare decat al baietilor, astfel din cei 24 de elevi 70% sunt  fete si 30% baieti.

Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii arata ca prevalenta obezitatii pe continentul nostru este de 10-25% la barbati si 10-30% la femei.  In majoritatea tarilor, peste 50% din populatie este suproponderala sau obeza.
Numarul cazurilor de obezitate la elevii din invatamantul primar s-a dublat in ultimii 8 ani. Potrivit studiului realizat de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti, cauza principala este stilul de viata nesanatos al scolarilor: mai multe gustari pe parcursul unei zile, constand in dulciuri, minuturi, snacks-uri si, rareori, consum de fructe. In alimentatia copiilor si adolescentilor supraponderali si obezi se regaseste de mai multe ori pe zi consumul de produse fast-food, dulciuri, bauturi racoritoare carbogazoase .

Studiul arata ca se constata o crestere mai accentuata a obezitatii pe grupe de varsta la copiii din invatamantul primar. Daca în 2001, in clasa a IV-a, obezitatea neendocrina a fost de 1,6%, in 2008 a ajuns la 3,6%.

La clasa a VIII-a prevalenta obezitatii a fost de 1,7% în 2001, pentru ca sapte ani mai tarziu sa creasca la 3,4%, iar in clasa a XII-a, ponderea obezitatii a crescut de la 1,4% în 2001 la 2,8% în 2008.
(sursa: www.euractiv.ro)

Asteco