Despre noi » Articole » Noi tratamente pentru diabetul tip 2

Noi tratamente pentru diabetul tip 2

Noi tratamente pentru diabetul tip 2

O noua clasa de medicamente pentru diabet. Tratament diabet tip 2 - antidiabetice orale noi: glucureticele.

O noua clasa de medicamente pentru diabet

 
Anii 2012-2013 marcheaza aparitia unei noi clase de terapii orale pentru diabetul zaharat: inhibitorii co-transportorului 2 de sodiu-glucoza (inhibitor SGLT-2, Sodium Glucose Co-Transporter 2). Primul medicament din clasa, Forxiga 10 mg, substanta activa: dapaglifozin, a fost testat pâna în prezent pe 5000 de pacienti, si aprobat în Uniunea Europeana în noiembrie 2012 (în Statele Unite, medicamentul nu este înca aprobat, la data redactarii articolului).
 

Cum actioneaza noua clasa de terapii antidiabetice?

 
Mecanismul prin care dapaglifozin scade glicemia este eliminarea zaharului, prin oprirea reabsorbirii glucozei la nivelul rinichilor. Mecanismul se numeste “glucuretic”, si se datoreaza inhibitiei selective a transportorului renal SGLT-2, în timp ce reabsorbtia glucozei la nivel intestinal, prin transportorul SGLT-1 ramâne intacta. Avantajul acestui mecanism este independenta fata de cantitatea de insulina prezenta în organism. O substanta din natura cu efecte asemanatoare, denumita florizina, se gaseste în scoarta unor arbori (par, mar, cires), si are un efect neselectiv, mai precis de inhibitie atât a SGLT-2 (similar cu dapaglifozin) cât si a SGLT-1. .
 

Ce avantaje si dezavantaje ar putea avea aceste medicament?

 
Dintre avantajele clasei se pot mentiona: reglarea atât a glicemiilor a jeun, preprandiale, cât si a celor postprandiale, cu un risc minor de hipoglicemii. De asemenea, exista si un efect diuretic, care nu conduce la scaderea excesiva a tensiunii arteriale, si care ar putea fi un avantaj la pacientii cu diabet si hipertensiune. Dintre dezavantaje, sunt în prezent studiate asocierile cu infectiile urinare, precum si alte efecte secundare constatate.
 

Concluzii

 
Ultimii 10 ani reprezinta ani importanti pentru pacientii cu diabet zaharat, atât prin disponibilitatea larga a insulinelor moderne, cât si prin aparitia noilor clase de antidiabetice orale, în mod particular incretinele, si, asa cum este prezentat în acest articol, glucureticele.
 

Autor: Dr. Adrian Copcea, medic specialist diabetolog, Centrul Medical Asteco
@Centrul Medical Asteco. Publicat: 10 martie 2013


Asteco