Despre noi » Articole

Articole

Noi tratamente pentru diabetul tip 2

O noua clasa de medicamente pentru diabet. Tratament diabet tip 2 - antidiabetice orale noi: glucureticele. Dapaglifozin este primul reprezentant al inhibitorilor de SGLT-2. Prin acest mecanism se obtine eliminarea glucozei in exces, la nivelul rinichilor, reducand astfel glicemiile. Tratamentul cu inhibitori SGLT-2 a fost aprobat in Uniunea Europeana in 2012.Notiuni de baza despre dietetica si nutritie

Dietetician Cluj, Nutritie Cluj-Napoca. Notiuni de baza despre specialitatea nutritie-dietetica. Specialist dietetician: Iulia Cezara Tutui.Întrebari frecvente despre hemoglobina glicozilata, diabet zaharat si media glicemiilor
Hemoglobina glicozilata (sau glicata), mai precis HbA1c, este o analiza extrem de utila atât pentru diagnosticul cât si pentru urmarirea diabetului zaharat. Masurata în procent (%), aceasta analiza reflecta media glicemiilor pe ultimele 3 luni. Cu cât valoarea este mai ridicata, cu atât glicemiile au fost mai mari.

Sindromul ovarelor polichistice: o denumire gresita?
Adeseori pacientele ajung la diagnosticul de SOP dupa vizita la mai multi medici, pentru diferite probleme. Cea mai mare parte din paciente se adreseaza, pentru probleme de ciclu sau pentru infertilitate, ginecologului, endocrinologului, sau ambilor. Alte paciente se adreseaza dermatologului pentru acnee sau pentru pilozitatea excesiva. Invers, daca o pacienta cu un profil sugestiv pentru SOP trece pragul unui medic nutritionist, pentru probleme precum excesul de grasime la nivelul abdomenului sau glicemia crescuta, specialistul va avea nevoie de planul de investigatii de la specialistii în endocrinologie si ginecologie.

Consilierea genetica – e utila si pentru mine?
Studiile (Xue et. al, 2012) arata ca fiecare persoana are (prin mostenire de la parinti sau prin formare in momentul conceptiei) cateva mutatii genetice care i-ar putea pune viata in pericol. Dar unele persoane nu vor afla niciodata acest lucru, unele dintre aceste mutatii nedeclansand afectiuni genetice. Un impact major il are si interactiunea cu mediul, putandu-se preveni aparitia anumitor boli printr-o alimentatie adecvata si sport.
1 2 

Asteco